Kurumumuzda yapılan değerlendirme testleri;
MMPI
Dünyada en yaygın kullanılan psikopatoloji ve kişilik testidir. Bireyin kişilik örüntüsü ve duygusal durumuna göre terapi planlamasını desteklemek, bazı meslek gruplarında işe alım sürecinde kişinin işe uygunluğunu analiz etmek amacıyla kullanılır.
TAT
10 yaş itibari ile yetişkinlerde kişiliğin altında yatan dinamiklere ulaşmak amacıyla yapılır.
CAT
3-10 yaş arası çocukların kişiliğini, olgunluk seviyesini, psikolojik sağlamlığını değerlendiren kişilik testidir.
RORSCACH TESTİ
Mürekkep lekesi olarak da bilinen test, dünyada en çok bilinen psikolojik analiz yöntemlerindendir. Bireyin duygu durumu ve kişilik özellikleri hakkında bilgi verir.
SCL-90 BELİRTİ TARAMA TESTİ
90 maddeden oluşan,5’li Likert tipi bir öz bildirim ölçeğidir. Ölçeğin 9 ayrı belirti grubunu yansıtan 9 alt ölçeği bulunmaktadır. Somatizasyon, Obsesif-Kompulsif, Kişilerarası Duyarlılık, Depresyon, Kaygı, Düşmanlık, Fobik Kaygı, Paranoid Düşünce ve Psikotizm. Ölçeğin ayrıca suçluluk duyguları, yeme sorunları ve uyku ile ilgili sorunları değerlendiren maddelerden oluşan bir ek ölçeği bulunmaktadır.
LOUISA DUSS PSİKANALİTİK HİKAYELER TESTİ
Bireyin duygu, düşünce ve kişilik özelliklerini ortaya çıkarmayı amaçlayan projektif bir testtir. On adet kısa tamamlanmamış hikayenin sunulmasını ve çocuktan bunların sonları vermesinin istenmesini içermektedir.
BEİER CÜMLE TAMAMLAMA TESTİ
Birey tanıma tekniklerinden biri olan cümle tamamlama testi, projektif testler arasında yer alır. Bireyin paylaşamadığı duygu ve düşüncelerini anlamaya yönelik bir testtir. Birey bu testte eksik cümleleri tamamlayış biçimiyle ilgilerini, tutumlarını, arzularını, beklentilerini, sıkıntılarını vb. Duygu ve düşüncelerini yansıtır.
BENTON GÖRSEL BELLEK TESTİ
Görsel mekansal belleğin ölçülmesi gerektiği durumlarda kullanılır. Bu test ile şekil belleğini anlık ve gecikmeli olarak değerlendirebilmekte, bunu yanı sıra görsel belleği, görsel algılama ve motor yeteneklerden ayırt edebilmektedir. 8 yaş ve üzeri bireylere uygulanabilmektedir.
BENDER-GESTALT GÖRSEL MOTOR ALGILAMA TESTİ
5-12 yaş çocuklarda görsel-motor becerileri değerlendirmek için kullanılır. Nöropsikolojik gelişim bozuklukları ve beyin fonksiyonlarının değerlendirmesinde kullanılır.
FROSTİG GÖRSEL ALGI TESTİ
Göz hareketleri koordinasyonu, şekil zemin tanıma, şekil sabitliği, mekansal konum algısı ve mekansal ilişki algısını ölçer. 4-8 yaş aralığındaki çocukların görsel algılama yeteneğini değerlendirir. Bu yetenekler akademik başarıyı etkilediği için okula hazırlık değerlendirmesinde de etkilidir.
MOXO DİKKAT TESTİ
Çocuk ve yetişkinler için dikkat, zamanlama, dürtüsellik ve hiperaktivite performansını ölçen bir testtir. Kişinin hangi alanlarda dikkat sorunu yaşadığının belirlenmesi ve buna uygun program oluşturulması için kullanılır.
D2 DİKKAT TESTİ
Seçici dikkat, psikomotor hız ve dikkat tipini ölçer. Dikkat süreçlerinin ve zihinsel konsantrasyonun objektif ölçümü için kullanılır.
FRANKFURTHER DİKKAT TESTİ
60-72 ay arası çocuklara uygulanan elma ve armut resimlerinden oluşan bir testtir. En fazla 90 saniyede bitirilmesi istenen test çocuğun dikkat seviyesini ölçmektedir. Test süresince çocuk gözlemlenir. Çoğunlukla diğer dikkat testleri ile beraber uygulaır.
WISC-IV
Sözel kavrama, algısal akıl yürütme, çalışma belleği ve işlemleme hızı olmak üzere dört bölümden oluşur. Her bölümün farklı zihinsel becerileri ölçen alt testleri mevcuttur. Çocukların genel zeka düzeyini belirlemek ile beraber güçlü ve zayıf yönlerini ortaya koymaktadır. Geliştirilmesi gereken alanların belirlenmesini sağlarken, üstün özellikleri için de farkındalık sağlamaktadır.
WISC-R
6-16 yaş zihinsel performansını ölçmek için geliştirilen bir zeka testidir. Öğrenme gibi problemleri tanımlamak, zihinsel gelişim ile ilgili değerlendirme yaparak bunlara yönelik eğitim planlaması yapabilmek adına da kullanılabilmektedir.
ÖZGÜL ÖĞRENME GÜÇLÜĞÜ BATARYASI
Çocuğun özgül öğrenme güçlüğünün olup olmadığına karar vermemize yardımcı olur. Özgül öğrenme güçlüğü, birçok farklı öğrenme sorununu içermektedir. Çocuğun yaş ve eğitim düzeyine uygun okuma, okuduğunu anlama, yazma, matematik becerileri ve birçok ÖÖG’e ait dair becerilerini ölçüp uygun eğitim programının oluşturulması için önemlidir.
METROPOLİTAN OKUL OLGUNLUĞU TESTİ
İlkokula başlayacak çocukların okula hazır olup olmadığını değerlendirir. Okula başlama sürecinde çocuğun bu sürece hazır olması çok önemlidir. Değerlendirilen çocuğun hangi alanlarda desteklenmesi gerektiği belirlenip uygun çalışmalar yapılabilir.
AGTE -ANKARA GELİŞİM ENVANTERİ
0-6 yaş arası çocukların bilişsel, fiziksel, dil ve sosyal-duygusal gelişimlerini değerlendirmektedir. Çocuğun gelişimini izlemek, gelişimsel gecikmeleri erken tespit amacıyla kullanılır.
SİATT
6-24 ay dönemindeki bebeklerin sosyal-iletişim alan becerilerinin değerlendirilmesinde kullanılan bir gelişim tarama testidir. Gelişim için önemli olan erken çocukluk döneminde çocuğun uzman tarafından değerlendirilmesi ve olası gelişimsel sorunları önceden belirleyip aileye bu yönde danışmanlık yapılabilmesi ve eğitim oluşturulabilmesi adına kullanımaktadır.
ZİHİN KURAMI VE SOSYAL BECERİ DEĞERLENDİRME
Zihin kuramı çocuğun karşıdaki kişinin duygularını ve düşüncelerini anlayabilme ve öngörebilme becerisini tanımlamaktadır. Bu beceriyi değerlendirmek için uzman tarafından Zihin Kuramı testleri içerisinden çocuğun yaşına uygun testler belirlenip uygulanmaktadır. Değerlendirmede aileye de çocukla ilgili gözlemlerini bildirmeleri için testler verilmektedir. Ebeveyn bildirimleri ve uzmanın yaptığı testler neticesinde değerlendirme yapılmış olunur. Bu değerlendirmeye göre çocukta bu beceriler yaşına uygun görülmezse, uygun eğitim programı oluşturulmaktaır.